Protheses

Er zijn diverse soorten protheses. Al deze protheses worden in onze praktijk door onze tandprotheticus gemaakt. De protheticus behandelt u in het gehele traject.

Kunstgebit

Een kunstgebit is geschikt voor u wanneer u geen tanden of kiezen meer in de mond heeft maar wel een gezonde kaak heeft. Het kunstgebit klemt dan vanzelf vast in uw mond.
Op deze site kunt u meer lezen over het aanmeten en verzorgen van een kunstgebit.

Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese is een kunstgebit dat vastklemt op de wortels van uw eigen gebit. Meestal worden de hoektanden gebruikt als ankerpunten voor de overkappingsprothese. Ze worden afgeslepen en de wortels worden geprepareerd voor het kunstgebit. Met deze methode slinken uw kaken minder snel dan bij een kunstgebit.

Wanneer u meer informatie wilt over een overkappingsprothese kunt u hier meer lezen.

Klikgebit

Een klikgebit is een kunstgebit dat op implantaten staat. Wanneer uw kaak en tandwortels niet geschikt zijn voor een traditioneel kunstgebit of overkappingsprothese, is het klikgebit een fijne oplossing.

Een klikgebit is geschikt voor de onder- en bovenkaak. Er worden twee tot zes implantaten geplaatst waarop het gebit wordt vastgeklikt. U kunt dit gebit zelf ook uitnemen.

Plaat- of frameprothese

Een plaatprothese of frameprothese wordt geplaatst wanneer u een deel van uw gebit mist en kronen, bruggen of implantaten geen optie zijn.

Plaatprothese: deze prothese rust volledig op uw tandvlees en zit eventueel met haakjes vast aan de rest van uw gebit.

Frameprothese: een frameprothese is volledig van metaal gemaakt en rust op uw overige gebit.

Verschillen tussen een plaat- en frameprothese
De metalen delen van de frameprothese zijn vaak een beetje zichtbaar. Omdat een frameprothese op uw gebit steunt, wordt uw tandvlees ontzien. Daarmee worden de tandvleesproblemen die soms ontstaan bij een plaatprothese voorkomen. Een plaatprothese is doorgaans goedkoper dan een frameprothese.

Lees hier verder over plaat- en frameprotheses.

Bestaande prothese

Ook wanneer er iets is met uw bestaande frame of prothese kunt u bij ons terecht. Ook wanneer dit gebit niet door onze kliniek is gemaakt. Neem gerust contact op wanneer uw gebit is beschadigd, is gebroken of er andere werkzaamheden aan uitgevoerd moeten worden.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars hebben het aanmeten van een gebit opgenomen in hun tandartsverzekering. Kijk in uw polis of neem contact met uw verzekeraar op om te weten te komen wat uw vergoeding is.