Bleken van het gebit

Bij Kliniek voor tandheelkunde Kuipershaven hebben we ons ook gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde. Het bleken van tanden en kiezen valt onder deze noemer, net als het plaatsen van facings.

Er zijn drie methoden om uw tanden witter te maken.

Bleken in onze kliniek

Voor een bleekbehandeling in de praktijk nemen we ongeveer twee uur de tijd. Voordat uw tanden worden gebleekt, wordt uw gebit goed gereinigd en indien nodig gepolijst. Dit doen we zodat het resultaat van de bleekbehandeling optimaal is.

Het bleken van de tanden begint met met het aanbrengen van een bleekgel. Daarna worden uw tanden met behulp van een lamp gedurende 15 minuten gebleekt. Dit herhalen we maximaal vier keer. Ten slotte brengen we een fluoridegel aan om de gevoeligheid van uw tanden te verminderen.

Wij adviseren om na deze behandeling 24 uur geen drank- en etenswaren te nuttigen met kleurstoffen, zoals koffie of rode wijn. Kleurstoffen kunnen het bleken beïnvloeden.

Bleken in onze kliniek levert zo’n drie jaar wittere tanden op. Daarna zal herhaling van de behandeling plaats moeten vinden.

Thuis bleken met bitjes

In de kliniek worden eerst afdrukken van uw gebit gemaakt. Hierna maakt een tandtechnicus speciale gebitjes voor uw boven- en onderkaak. Na ongeveer een week kunt u de gebitjes bij ons ophalen. U ontvangt dan ook bleekspuitjes waarmee u uw tanden thuis kunt bleken. U ontvangt uiteraard uitgebreide instructies voor het thuisbleken.

Thuis bleken met strips

U kunt uw tanden en kiezen ook witter krijgen door middel van bleekstrips. Deze whitening-strips zijn via onze tandartspraktijk te verkrijgen.

Het gebruik is erg eenvoudig. U plakt gedurende een week dagelijks een bleekstrip op uw boven- en ondertanden en laat deze gedurende een half uur tot een uur zitten. Na deze week zijn uw tanden zichtbaar witter.

Het succes van thuis bleken

Afhankelijk van de soort en mate van verkleuring, kan met thuisbleken een kleurverandering van 2-6 tinten lichter dan de oorspronkelijke tandkleur worden bereikt. De eerste week na het stoppen met de thuisbleekmethode worden de tanden iets donkerder en dit stabiliseert zich daarna.

Het is jammer dat het resultaat van een whitening-behandeling thuis niet voor eeuwig is. Invloeden van buitenaf, zoals koffie, thee, roken en kleurstoffen in eten en drinken, zorgen voor dat het resultaat langzaam vervaagt. Om het beste resultaat te behouden moet u de behandeling elk jaar herhalen.

Vergelijking tussen methoden

De drie methodes om tanden te bleken zijn even succesvol. Echter kunnen gevallen zijn waarbij een specifieke methode wordt aangeraden. De tandarts bespreekt altijd met de patiënt welke methode het beste bij hem of haar past.
Het grote voordeel van bleken in de praktijk is dat dit de snelste methode is en dat het resultaat langer zichtbaar blijft.  Het is ook de methode met de hoogste kosten.
Op de website van Ivoren Kruis kunt u meer lezen over de verschillende methoden van tanden bleken.

Kosten en vergoeding

Het bleken van tanden wordt doorgaans niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten voor het bleken van tanden zijn afhankelijk van de methode:

  • Bleken in de praktijk: € 360,00
  • Bleken met bitjes: € 330,00
  • Strips om thuis te bleken: € 50,00