Tandbederf

Tandbederf staat beter bekend als gaatjes of cariës. Dit is een veelvoorkomend probleem bij veel mensen. Vaak wordt niet beseft dat men er last van heeft.

Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën die zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen hechten. Naarmate de bacteriën zich vermenigvuldigen en groeien, vormen ze een witachtig laagje dat tandplak wordt genoemd. Als tandplak niet wordt verwijderd, begint het zuren af te scheiden die kleine gaatjes in het oppervlak van het tandglazuur maken. Naarmate de gaatjes groter worden, groeien ze uiteindelijk uit tot één groter gat, cariës.

Wanneer u een gaatje heeft, kan de tandarts dat voor u verhelpen. Niet ieder groefje of pitje in een tand of kies is een gaatje. Hetzelfde geldt voor donkere verkleuringen of witachtige vlekken op de tanden. Dit kunnen echter wel signalen zijn van beginnende of vergevorderde cariës. Pas bij vergevorderde cariës in het dentine/tandbeen ontstaan pijnklachten. Voorkomen is beter dan genezen.

Voorkomen

Door regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle kunnen de gaatjes in een vroeg stadium worden ontdekt en pijnklachten worden voorkomen. Maak dus snel een afspraak in onze kliniek.