Slechte adem

Slechte adem heet in vakjargon halitose. Bij halitose vindt iemand de geur van zijn of haar adem onaangenaam of zelfs afstotend. Men vindt het vooral vervelend dat mensen in de omgeving de slechte adem kunnen opmerken.
Mensen met een slechte adem lijden vaak aan een grote mate van onzekerheid en soms zelfs sociale isolatie. Halitose is voor de patiënt dan ook een ernstige aandoening die in meer dan één opzicht het leven negatief kan beïnvloeden.  Meestal is er een goede behandeling mogelijk. Breng het ter sprake in onze kliniek.

Oorzaak

Een veel voorkomende vorm van halitose wordt veroorzaakt door roken, het eten van sterk gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Deze ademgeuren zijn bekend en worden min of meer geaccepteerd. Daarnaast heeft vrijwel iedereen ’s ochtends last van lichte halitose. Dat komt door de lage speekselproductie tijdens de slaap en door de afbraak van zwavelhoudende eiwitten in de mond. Deze vorm van halitose is gemakkelijk te verhelpen door ’s avonds de tong te reinigen met een tongschraper.

De meest voorkomende vorm wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond, de zogenaamde orale halitose. 90% Van orale halitose komt door bacteriën op de tong. Reinigen van de tong is daarom een must.

Een vieze mondgeur kan ook komen door ontstoken tandvlees, een ontstoken tand of een droge mond. Sommige medicijnen staan er ook om bekend om een slechte mondgeur te veroorzaken.

Verhelpen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar wat valt er aan een slechte adem te doen?
Ten eerste is een goede mondhygiëne natuurlijk belangrijk:

  • Poets uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta
  • Reinig ook de ruimten tussen uw tanden en kiezen eenmaal per dag met flossdraad, tandenstokers of ragers
  • Gebruik tweemaal per dag een tongschraper als u veel tongbeslag heeft
  • Ga regelmatig voor controle naar uw tandarts of mondhygiënist. Wij hebben de beschikking over een halimeter; een apparaat om objectief de slechte adem te kunnen meten.
    Onze mondhygienistes hebben cursussen gevolgd om halitose te behandelen. Bij intake wordt de mate van slechte adem met de halimeter gemeten, daarna wordt de behandeling uitgevoerd en als laatste wordt de verbetering in ademgeur gemeten.

Maak gerust een afspraak in onze kliniek als u snel van uw probleem af wilt en de bovenstaande tips niet afdoende zijn. Wij helpen u graag verder.
Op deze website kunt u meer lezen over vieze mondgeur.