Cariëspreventie

Cariës, of gaatjes of tandbederf, wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze bacteriën verwijdert u door goed te poetsen en fluoride te gebruiken. Wanneer u gaatjes heeft, kunt u uiteraard bij onze tandartsen en mondhygiënisten terecht. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Poetsadvies

Poets de tanden en kiezen twee keer per dag twee minuten met een goede tandpasta met fluoride.
Een uitzondering zijn kinderen tot twee jaar. Bij hen wordt geadviseerd de tanden één keer per dag te poetsen, vanaf de doorbraak van het eerste tandje. U kunt het beste de tanden van kinderen tot ongeveer 10 jaar één keer per dag controleren op en/of napoetsen voor optimale plaqueverwijdering en het overal  aanbrengen van fluoride.

Tandenpoetsen kan zowel met een handtandenborstel als een elektrische tandenborstel. Er zijn verschillende poetstechnieken. Bij kinderen is de poetsmethode van ondergeschikt belang, bij adolescenten en volwassenen des te meer.
Bij het poetsen met de hand wordt geadviseerd om korte vibrerende horizontale bewegingen te maken (gemodificeerde Bass-methode), waarbij de borstel onder een hoek van 45 graden op het tandvlees staat. Hierdoor wordt aandacht besteed aan het poetsen van de overgang van het tandvlees naar de tand of kies.

Bij elektrisch poetsen geldt het advies om de borstelkop net op de tandvleesrand en het tandoppervlak te plaatsen. Hou de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. Het is niet nodig om een poetsbeweging te maken. Dat doet de borstel zelf. De borstel hoeft alleen van tand naar tand te worden geschoven, waarbij de vorm van de tand of kies wordt gevolgd. Zo komt de borstel ook zo goed mogelijk tussen de tanden en kiezen.

Onze preventieassistenten geven graag een poetsinstructie aan kinderen én volwassenen.

Fluoride

Fluoride zit in de meeste tandpasta’s en helpt om cariës te voorkomen. Vooral voor kinderen is het belangrijk om een tandpasta met de juiste hoeveelheid fluoride te gebruiken.
Bovenstaande richtlijnen geven aan hoe vaak bij welke leeftijd gepoetst moet worden. De hoeveelheid fluoride is echter ook belangrijk. Bij kinderen tot vijf jaar gebruikt u een peutertandpasta met 500-750 ppm fluoride. Bij kinderen van vijf jaar en ouder adviseren we om een kinder-, junior- of volwassenentandpasta met 1000-1500 ppm fluoride te gebruiken.
Wanneer u meer wilt weten over het gebruik van fluoride kunt u uiteraard altijd terecht bij onze tandartsen en mondhygiënisten.

Suikerfrequentie en bescherming van uw tanden

Na elke maaltijd moet uw speeksel en gebit zich herstellen. Wanneer er te weinig tijd voor herstel is, kunnen gaatjes sneller ontstaan. We raden aan om maximaal zeven keer per dag te eten, drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Na elke maaltijd is het goed om twee uur niets meer te nemen. U kunt ook het beste een uur voor het tandenpoetsen niets eten of drinken.

Water zonder koolzuur en koffie en thee zonder suiker zijn hierop een uitzondering. Deze dranken zijn niet ‘cariogeen’, ze verstoren het herstel van uw speeksel dus niet. Dit geldt ook voor producten volledig gezoet met suikervervangers (xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, sucralose, aspartaam, cyclamaat e.a.). Producten waar ‘ongezoet’ of ‘zonder toegevoegde suikers’ op staat bevatten vaak wel de suikers die van nature in het product (bijvoorbeeld in de vrucht) zitten. Die zijn dus niet veilig.
‘s Avonds na het laatste tandenpoetsen kunt u beter niet meer eten of drinken.

De zuigfles wordt vaak gebruikt om kinderen zoet te houden. Dit kan leiden tot een onafgebroken aanbod van suikers. Dat is zeer schadelijk voor het gebit, mogelijk zelfs als het gaat om melk.

Op deze pagina over voeding en mondgezondheid staat nog meer informatie.

Het aanbrengen van fluoride bij de tandarts

Wanneer u veel last hebt van cariës, kunnen we in onze kliniek een behandeling starten met fluoridelak. Met deze lak kunnen ook al aanwezige cariësprocessen worden behandeld.
Deze lak wordt aangebracht door de tandarts. Dit vind elke zes maanden plaats, of vaker bij risicogroepen.

Als de situatie van het glazuur gedurende minstens twee jaar stabiel is, kan worden gestopt met de fluoridemaatregelen. Er wordt soms een uitzondering gemaakt bij groepen met een verhoogd cariësrisico, zoals patiënten die niet goed kunnen reinigen of patiënten met droge-mond.

Wanneer u meer informatie wilt, neem dan gerust contact op met onze praktijk.