3D Röntgen scanner

Onze praktijk is uitgerust met een röntgenscanner. Een scan gemaakt door dit apparaat scan geeft een compleet overzicht van het gebit, de kaken en het gebied dat er omheen ligt. De tandarts kan het gebit, de zenuwbanen en het kaakbot van alle richtingen bekijken. Door deze uitgebreide informatie kan er een zeer goede beoordeling gemaakt worden van uw mondsituatie.

Werkwijze

Cone Beam Computed Tomography (CBCT) is een techniek waarmee met röntgenstraling driedimensionale afbeeldingen van de mond en omgeving gemaakt worden. Deze afbeeldingen worden gebruikt voor onderzoek en ter ondersteuning van het stellen van uw diagnose. Het apparaat draait 360 graden rond het hoofd van de patiënt. De scan duurt circa 15 seconden. De tandarts heeft ongeveer 20-30 minuten nodig om de scan te beoordelen. Een vervolgafspraak is vaak noodzakelijk.

Waarom een 3D-scan?

Een 3D-scan kan worden uitgevoerd wanneer 2D-rontgendiagnostiek niet afdoende is. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan wanneer:

  • Bij een wortelkanaalbehandeling niet goed duidelijk is hoeveel zenuwkanalen zich in de kies bevinden
  • Voor een implantaat de hoeveelheid kaakbot bekeken moet worden en duidelijk moet zijn waar de grote zenuwen precies lopen. Ook kan er alvast een 3D-planning van het implantaat gemaakt worden
  • Bij onbegrepen klachten kan er een een 3D-scan gemaakt worden.

Tandarts van Duijn is gecertificeerd om met de CBCT-scan te mogen werken.